Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide

Wręczenie nagrody Good Egg w Gdyni

05 czerwca 2009 w Barze Green Way przy ul. Abrahama 24 w Gdyni odbyła się ceremonia wręczenia nagrody Good Egg polskiemu laureatowi.

Nagrodami Good Egg wyróżniane są firmy i organizacje, które korzystają z jaj z chowu bezklatkowego – od kur żyjących w warunkach zbliżonych do naturalnych: z chowu ekologicznego, na wolnym wybiegu lub chowu ściółkowego.

Pomysłodawcą Good Eggs Award jest www.cifw.org.uk (Compassion in World Farming), największą charytatywna organizacja międzynarodowa zajmująca się dobrostanem zwierząt gospodarskich, z którą www.otoz.pl (Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Zwięrząt OTOZ Animals) współpracuje od 8 lat.

Polskim laureatem 2009 r. został Vege Insytut – producent pieczywa ekologicznego i prozdrowotnego o przedłużonym terminie do spożycia pod marką Green Way i świeżego pod marką Bio Piekarnia Ziarno.

Do swoich wyrobów Vege Instytut używa wyłącznie jaj z chowu ekologicznego i wolnowybiegowego.

W drugiej części uroczystości zostały wręczone nagrody zwycięzcom konkursu plastycznego dla dzieci „Radosne pisanki od szczęśliwych kur”.

Program uroczystości obejmował także krótką prezentacje na temat działalności OTOZ Animals, wystawę nagrodzonych prac plastycznych oraz poczęstunek produktami Vege Instytut.