Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide

Petycja w celu powstrzymania okrutnej praktyki „żywego sushi” w Japonii

skierowana do ambasadora Japonii w Stanach Zjednoczonych, Kenchiro Sasae http://www.thepetitionsite.com/801/056/449/stop-the-cruel-practice-of-live-sushi-in-japan/?z00m=20575209

Praktyka „żywego sushi” polega na rozcięciu i zjedzeniu żywcem żaby, ryby, homara, krewetki, mątwy lub kałamarnicy. Jest to zwyczaj mający już 2000 lat, w Japonii znany jako „ikizukuri.

„Ikizukuri” można luźno przetłumaczyć jako „przygotowane na żywca”. Potrawa ta przyrządzana jest przez sprawienie mięsa z dolnej części ciała i dekoracyjne ułożenie jej na części górnej, podczas gdy jeszcze żyje i się rusza. Biedne stworzenie jest następnie szybko zjadane.

Fakt, że jest to zwyczaj stary i związany z tradycją nie sprawia, że jest on mniej okrutny dla zwierząt, które są pocięte, obdarte ze skóry i serwowane w pełni świadome, lub niemal w pełni świadome, różnym „odważnym” smakoszom odwiedzającym Japonię.

„Żywe sushi” jest praktyką niepokojącą, tym bardziej przerażającą, gdy się ogląda, jak zwierzę jest przygotowane i zjadane. Film poniżej zawiera sceny drastyczne, ale musicie go obejrzeć: 

Frog Prepared as Live Sushi