Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide

Prezes Brytyjskiego Towarzystwa Weterynaryjnego wzywa do zakazania rytualnych form uboju

W dniu 6.03.2014 najważniejszy lekarz weterynarii w Wielkiej Brytanii oświadczył, że ubój koszerny i halal powinny zostać zakazane.

John Blackwell, świeżo wybrany na prezesa Brytyjskiego Towarzystwa Weterynaryjnego, stwierdził, że rytualne zabijanie drobiu, owiec i bydła przez przecięcie gardła powoduje zbędne cierpienie zwierząt.

Tradycyjnie, praktyki związane z żydowskim i muzułmańskim ubojem polegają na podcięciu gardła i upuszczeniu krwi, zaś ich proponenci twierdzą, że są humanitarne.

Jednakże Blackwell, którego przywódcy religijni oskarżyli o podsycanie uprzedzeń, twierdzi, że zwierzęta powinny zostać oszołomione przed cięciem, ponieważ niektóre do dwóch minut przed śmiercią pozostają świadome przy uboju tego typu.

Rząd Danii został oskarżony o prześladowania religijne po tym, jak zakazał uboju zgodnego z wymogami halal i koszerności. Pomimo silnego nacisku ze strony społeczności żydowskiej i muzułmańskiej, zwyczaj ten został zdelegalizowany w lutym, zaś duński Minister Żywności – Dan Jorgensen – oświadczył, że „prawa zwierząt są ważniejsze od religii”.

John Blackwell mówi, że brytyjskie rzeźnie powinny iść za przykładem Danii. „Zawsze staliśmy na stanowisku, że zwierzęta należy ogłuszać, zaś w momencie gdy zbliża się zgon, powinny być całkowicie niewrażliwe na ból” – powiedział stacji Radio 4.

„Szukamy kompromisu, który pozwoli na ponowną analizę dowodów, które świadczą, że zarzynanie zwierząt bez oszołomienia stoi w sprzeczności z zasadami dobrostanu. Jeśli nie będziemy w stanie przekonać do tego stanowiska, chciałbym wprowadzić etykietowanie mięsa przeznaczonego do sprzedaży, by dać konsumentom możliwość podjęcia świadomego wyboru. Jeśli nie jest to możliwe, będziemy starać się o zakaz uboju bez ogłuszania.

„Te zwierzęta nie są znieczulone, pozostają świadome średnio przez 7 sekund w przyapdku owiec, 2 minuty w przypadku bydła, a to jest niedopuszczalne. Dla mnie jako lekarza weterynarii i naukowca dobrostan zwierząt jest całkowitym priorytetem”.

Jonathan Arkush, wiceprezes Rady Deputowanych Brytyjskich Żydów, odparł: „Szczerze żałuję, że pan Blackwell wypowiedział te słowa, które są całkowicie niezgodne z prawdą. Zwierzęta, które są zabijane na rynek żydowski i muzułmański nie wykrwawiają się na śmierć.”

„Zwierzęta zabijane na potrzeby Żydów i muzułmanów oraz te przeznaczone na rynki ogólne, są zabijane dokładnie w ten sam sposób. Dużym zwierzętom podcina się gardło, a to sprawia, że są całkowicie niewrażliwe na ból i nieprzytomne. Metoda judaistyczna jest opracowana w taki sposób, by odbyło się to natychmiastowo, a używanie w tym kontekście tendencyjnych sformułowań jest szkodliwe.”

„Judaizm skupia się na najbardziej humanitarnych metodach sprowadzenia śmierci. Jeśli ktoś spożywa mięso, musi zaakceptować fakt, że żywe zwierzę jest zabijane, a najważniejsze jest, by zrobić to w humanitarny sposób. Organizacje ochrony zwierząt wskazały, że ogłuszanie nie działa od 9 do 31 procent przypadków. Kiedy zwierzę jest źle ogłuszone, odczuwa przeraźliwy ból i stres. Kiedy zjadasz swojego kurczaka z supermarketu, to wiedz, że był on wcześniej zawieszony na taśmie produkcyjnej oraz zrzucony do wanny pod napięciem. My tego nie robimy i nie zamierzamy.”

„W Danii doszło do działań politycznych motywowanych populistycznymi pobudkami, z powodu uprzedzeń wobec muzułmanów i obawiam się, że pan Blackwell wypowiada słowa, które podsycają uprzedzenia.”

Blackwell stwierdził, że sposób, w jaki dochodzi do produkcji mięsa koszernego i halal – przez podcięcie gardła – skutkuje dla zwierzęcia pięcio – sześciosekundowym bólem. „One czują cięcie.” – powiedział. „Czują rozległe obrażenia tkanek szyi. Doświadczają zachłyśnięcia krwi, którą wdychają, zanim stracą przytomność.”

Powiedział prasie, że ten problem jest według lekarzy weterynarii jednym z najistotniejszych. 

Ponad 6 tysięcy zwierząt jest zabijanych rytualnie każdego tygodnia w Wielkiej Brytanii. Rynek halal uważa się za warty ok. 2 miliardy funtów.

Pomysł, aby zakazać uboju zwierząt bez uprzedniego oszołomienia, popierają organizacje społeczne, m.in. Compassion in World Farming i RSPCA. Niestety, istnieją obawy, że komentarze Johna Blackwella zostaną wykorzystane przez skrajną prawicę.

Lewis Grant ze Stowarzyszenia Publicznego Zdrowia Weterynaryjnego powiedział, że odrzuty z uboju zwierząt przeznaczonych na rynek muzułmański i żydowski trafiają do ogólnego obrotu, zaś ludzie często nie zdają sobie sprawy z tego, że je spożywają.

Żydowska metoda uboju znana jest jako szechita.

Shimon Cohen z Shechita UK powiedział, że jeśli rząd zamierza etykietować mięso pozyskane w ramach uboju na potrzeby mniejszości religijnych, to powinien również informować konsumentów, czy ich mięso było „zastrzelone, zagazowane, porażone prądem lub utopione”.

Powiedział również, że w XIX wieku zakaz rytualnego uboju zwierząt był pretekstem do pozbywania się żydowskich i muzułmańskich społeczności.

W ostatnim tygodniu rząd Danii oskarżono o antysemityzm po wprowadzeniu prawa zakazującego rytualnego uboju zwierząt. Te zmiany strona sprzeciwiająca się zakazowi określiła jako „antysemityzm oraz czytelne naruszenie swobody religijnej”.

Według prawa Unii Europejskiej, zwierzęta muszą być oszołomione przed ubojem, chyba że wyjątek ustanawia się dla mniejszości religijnych. Według judaistycznego i islamskiego prawa, zwierzę ubijane na mięso musi być świadome w momencie śmierci.

Źródło: „The Daily Mail”

Tłumaczenie OTOZ Animals,

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2574456/Stop-slashing-animals-throats-ritual-slaughters-halal-kosher-meat-says-new-leader-Britains-vets.html [dostęp: marzec 2014]